Aktivnosti

Akademski kursevi

Jedan od najprepoznatljivijih BEST-ovih događaja i aktivnosti su stručni,dvonedeljni kursevi koji se održavaju svake sezone širom 33 zemlje Evrope u kojima je BEST prisutan. BEST omogućava studentima da besplatno pohađaju kurseve na različite teme i iz različitih oblasti koje doprinose razvoju i unapređenju obrazovanja i usavršavanju njihovih vještina.Na ovakvim događajima u sklopu akademskog dijela studeti imaju priliku da uče od eksperata,univerzitetskih profesora i ljudi uspješnih u datoj oblasti. BEST na ovaj način pruža priliku mladima da upoznaju nove ljude, nova mjesta, da upoznaju znacaj i duh rada i saradnje na internacionalnom nivou, da istovremeno uče i zabavljaju se, da stiču nova iskustva, prijateljstva i nezaboravne uspmen. BEST-ov kurs je najbolji nači da upoznate ljude sličnih interesovanja i buduće kolege iz stručne oblasti. Na kraju svakog kursa studenti polažu ispit na osnovu koga dobijaju sertifikat o stečenom znanju. Kursevi se organizuju tokom četiri sezone: proljeće, ljeto, jesen i zima, pa je tako studentima omogućeno da budu dio ovakvih događaja tokom cijele godine. Akademski kursevi u organizaciji BEST Podgorica:

Novak Svrkota
IMG_6184

Dani inženjera

Dani inženjera su najprepoznatljiviji projekat naše organizacije koji traje  sedam dana i sastoji se iz tri dijela: Sajma tehničkih fakulteta, STEMcon konferencije i najvećeg inženjerskog takmičenja u Evropi EBEC Challenge.

Sajam fakulteta
Maturanti u Crnoj Gori nemaju priliku da se informišu o svim programima na tehničkim fakultetima na jednom mjestu direktno, stoga smo uvidjeli priliku da svakom tehničkom fakultetu damo prostor za štand na kome bi se predstavili programi, dostignuća i sve ostale stvari koje bi zanimale buduće studente.

STEMcon 
Dvodnevna konferencija koja okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati kratke govore o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Pored ovoga planirana je i panel diskusija.

EBEC Challenge
Prepoznatljivo studentsko inženjersko takmičenje koje ima isti koncept na svih 96 evropskih univerziteta na kojima se održava. Organizujemo lokalnu rundu, koju će pratiti i regionalna pod nazivom EBEC Challenge Balkan. a koja će se održati u Nišu i okupiti pobjednike iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora, Zagreba i Podgorice. Studentske ekipe će se takmičiti u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn.

Kulturno-edukativne razmjene

BEST Podgrica svake godine organizuje Međunarodnu kulturno-edukativnu razmjenu sa jednim od 96 univerziteta u Evropi na kojem postoji lokalna BEST grupa. Razmjena predstavlja interni događaj u BEST-u, namijenjen članovima naše organizacije. Ovakve događaje organizujemo u cilju upoznavanja studenata iz drugih zemalja, njihovih običaja radi prevazilaženja kulturnih različitosti.
Prvi dio razmjene obuhvata dolazak 10 studenata iz druge lokalne  grupe, koorganizatora i prijatelja-gostiju koje pozivamo iz ostalih BEST grupa.  Oni imaju priliku da otkriju zašto je naša zemlja glavna turistička lokacija, da se upoznaju sa našim kulturnim nasleđem i oforme nova prijateljstva. U drugom dijelu  studenti našeg univerziteta, članovi BEST grupe Podgorica, imaju priliku da otputuju i iskuse ljepote sredine u kojoj boravi lokalna grupa sa kojom organizujemo razmjenu.
Organizatori-domaćini su dužni da organizuju razne edukativne radionice i treninge. Na ovaj način se učesnicima  pruža mogućnost da rade na svom ličnom i akademskom usavršavanju.

Do sada smo organizovali sljedeće kulturno-edukativno razmjene:

  • Edukativna razmjena sa studentima Univerziteta Cluj-Napoca
  • Kulturno-edukativna razmjena Barselona – Podgorica – Lund
  • Kulturno-edukativna razmjena  Prag – Podgorica
  • Kulturno-edukativna razmjena Podgorica – Valjadolid
Best-Podgorica-2
Kurs

BEE

BEE (BEST Educational Event) je dvodnevni besplatni kurs namijenjen studentima iz Crne Gore. Relaizuje se jednom ili dva puta godišnje na različite teme iz oblasti tehnologije, matematike, nauke, marketinga i biznisa.

Prvi put je realizovan u decembru 2017. godine pod nazivom Startup BEE. Učesnici su prisustvovali različitim predavanjima kao što su „Preduzetništvo u XXI vijeku“ , koje je održao Radivoje Drobnjak, konsultant i trener iz oblasti preduzetništva, zatim „Lean Business Canvas Model“ koje su održali Dražen Žujović i Marko Lekić. Dražen Žujović je pionir startup preduzetništva u Crnoj Gori i jedan od osnivača prvog crnogorskog startupa – Tour Via Me. Marko Lekić je suosnivač startup-a Talkini, kao i nekoliko startup projekata koji su započeti u okviru interaktivnog dizajn studija Fleka.

Cilj ovog projekta je bio da okupi studente koji posjeduju preduzetnički duh, upotpuni njihova trenutna znanja sa onima iz svijeta biznisa i podstakne ih da razmišljaju o realizaciji svojih ideja.

 

Close Menu