Dani inženjera 2018

EBEC Challenge

Šesti put u Crnoj Gori, BEST Podgorica organizuje inženjersko takmičenje EBEC  (European BEST Engineering Competition).

Studenti će imati priliku da razviju svoje vještine i pokažu timski duh tokom takmičenja rješavajući konkretan problem.

Takmičenje se održava 21. i 22. aprila u zgradi tehničkih fakulteta.

Studenti se mogu takmičiti u dvije kategorije: timski dizajn i studija slučaja.

  • Timski dizajn podrazumijeva pronalaženje tehničkog i projektnog rješenja za neki problem uz određene ograničene resurse. Na ovaj način, studenti će pokazati svoju kreativnost, tehničko znanje, timski i takmičarski duh, kao i druge osobine koje mladi studenti treba da posjeduju.
  • Studija slučaja podrazumijeva pronalazak idejnog rješenja za zadati problem. Ocjenjivaće se kreativnost, prezentacione vještine, kao i uspješnost realizovanog rješenja uz različite kriterujume.

U žiriju će biti predstavnici kompanija, profesori sa fakulteta i ugledni inženjeri.
Pobjednici takmičenja u Podgorici plasiraće se na regionalnu rundu, EBEC Challenge Balkan, koja se ove godine održava u Nišu, gdje 
će se takmičiti pobjednici iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora, Zagreba i Podgorice. 
Pobjednici lokalne runde dobijaju, osim putovanja u Niš, vrijedne nagrade naših sponzora.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i specijalističkih studija Univerziteta Crne Gore. Prijave se vrše u okviru timova od po 3 ili 4 člana za jednu ili obije kategorije i traju do 18. aprila. Timski dizajn je planiran za subotu, 21. april, a studija slučaja za nedjelju, 22. april.

Informacije o događaju možete pratiti i na Facebook stranici Dani inženjera.

IMG_2011
Agenda za STEMcon

STEMcon konferencija

STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Ovog mjeseca, pored sajma fakulteta i inženjerskog takmičenja, STEMcon konferencija će 20. aprila ugostiti sve zainteresovane na jednodnevnoj seriji predavanja u Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Ovo je ujedno, prva konferencija u STEM oblasti u Crnoj Gori.

Jednodnevni događaj okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati kratke govore o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života.

Učesnici konferencije su:
,,Pobjeđuju najjači”Valentina Komarova, magistar astrofizike i nebeske mehanike
,,Strategija pametne specijalizacije: prioriteti i dijalog” – Đuro Kutlača, redovni profesor na Beogradskom univerzitetu i naučni savjetnik
,,Zašto pokrenuti start up iz Crne Gore” – Dražen Žujović, osnivač prvog start up-a u Crnoj Gori Tour Via Me
,,Uticaj savremenih tehnologija na svakodnevni život”Stevan Šandi, istraživač i saradnik u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica
,,Finding your place” – Megan Lewis, bavi se konsultantskim uslugama, brendiranjem, pozicioniranjem na socijalnim mrežama i razvojem IT strategija
,,Zašto biti inženjer u XXI vijeku” – Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore
,,Connected lighting” – Igor Strugar, osnivač i vlasnik kompanije Sienersys

Učesnici na panel diskusiji ,,Prilike za mlade u Crnoj Gori”:
Andrea Popović, diplomirani politikolog i samostalna savjetnica u Direktoratu za mlade u Ministarstvu sporta
Bojan Burić, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci
Jeffrey Buxton, inženjer računarskih sistema sa preko 20 godina iskustva u avionskoj industriji i osnivač kompanije ,,Nova ivica”

Sva predavanja imaju za cilj da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Konferencija traje od 13:30h do 19:30h, uključujući registraciju učesnika i pauzu za ručak. Za sve učesnike konferencije obezbijeđeni su osvježenje, pauza uz ketering, kao i poklon paketi.

Pravo učešća na konferenciji imaju svi zainteresovani, a prijave traju do 19. aprila u 18:30h.

Softver lekcije u avionskoj industriji

Džef Bakston je inženjer računarskih sistema sa 20 godina iskustva u avionskoj industriji, dizajnirajući, razvijajući, integrirajući, testirajući i podržavajući raznovrsna IT rješenja i sigurnost kritičnih vazdušnih softverskih sistema. Suosnivač je i direktor kompanije „Nova ivica“, koja se bavi konsultantskim uslugama, brendiranjem, pozicioniranjem na socijalnim mrežama mrežama i razvojem IT strategija. Ima tehničku pozadinu u razvoju softvera zasnovanih na uslovima DO-178B-a i programiranju ugrađenih sistema RTOS-a. Podeliće praktičnu metodologiju testiranja vrijednu svima koji žele da se probiju u avionskoj industriji (npr. preko outsourcing-a) i onima koji žele jednostavno poboljšati kvalitet i testabilnost softvera koji pišu u drugim domenima. Principi naučeni na radionici mogu se primjenjivati u bilo kojem tipu softvera. 

30708797_822070264646722_6952196813948452864_n
10173677_10152863325811202_638921409562245120_n5543eaf7eff82

Sajam Fakulteta

Univerzitet Crne Gore i Karijerni centar, u saradnji sa BEST Podgorica, organizuju sajam fakulteta!
Biranje profesije je najvažnija odluka koju mladi ljudi moraju da donesu, a biranje fakulteta je jedan od prvih koraka ka uspjehu.
Maturanti u Crnoj Gori nemaju priliku da se informišu o svim programima na fakultetima na jednom mjestu. Sajam će se održati 24. aprila, a prezentacije fakulteta će trajati tokom cijelog dana uz organizovane školske posjete.
Maturanti svih srednjih škola će biti u prilici da posjete sajam i informišu se o svemu što ih zanima o budućem fakultetu i o svojoj budućoj profesiji.

Period održavanja sajma je takođe usklađen i sa obavezama maturanata, ali i upisnim rokom, tako da im sajam ostavlja dosta vremena da razmisle o programima koji se nude.

Partneri na događaju

Medijski partneri

Close Menu