Dani inženjera 2022

EBEC

BEST Podgorica i ove godine tradicionalno, organizuje najveće inženjersko takmičenje u Evropi – EBEC (European BEST Engineering Competition).

Prepoznatljivo studentsko inženjersko takmičenje EBEC ima isti koncept na svih 96 evropskih univerziteta na kojima se održava. Naša grupa BEST Podgorica organizuje lokalnu rundu, koju će pratiti i regionalna koja će se ove godine održati u Mariboru. Regionalna runda će okupiti pobjednike iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora, Zagreba i Podgorice. Nakon regionalne runde slijedi finalna runda ovog takmičenja EBEC Final koja će se održati u Zagrebu.

EBEC Podgorica je zakazan za vikend 09. i 10. Aprila, a održavaće se u holu zgrade tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Studentske ekipe će se takmičiti u kategoriji studija slučaja i/ili timski dizajn. Ocjenjivaće ih stručni žiri, sačinjen od predstavnika kompanija, uglednih inženjera i univerzitetskih profesora.

Studenti se mogu takmičiti u dvije kategorije: timski dizajn i studija slučaja.

 • Timski dizajn podrazumijeva pronalaženje tehničkog i projektnog rješenja za neki problem uz određene ograničene resurse. Na ovaj način, studenti će pokazati svoju kreativnost, tehničko znanje, timski i takmičarski duh, kao i druge osobine koje mladi studenti treba da posjeduju.
 • Studija slučaja podrazumijeva pronalazak idejnog rješenja za zadati problem. Ocjenjivaće se kreativnost, prezentacione vještine, kao i uspješnost realizovanog rješenja uz različite kriterujume.


  Prijave počinju 16. marta i traju do 05. aprila


  Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i specijalističkih studija Univerziteta Crne Gore. Prijave se vrše u okviru timova od po 3 ili 4 člana za jednu ili obije kategorije. Timski dizajn je planiran za subotu 09. april, a studija slučaja za nedjelju, 10. april.

BEST Tutorial

BESTutorial Kao i prethodnih godina, i ove godine će se u sklopu projekta “Dani inženjera” organizovati BESTutorial. U slopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti. Učesnici će moći da unaprjede svoja znanja i vještine u okviru jedne od dvije radionice – Hard i Soft skills. Soft Skills radionicu, pod nazivom “Komplementacije koje doprinose ličnom razvoju, aktivnom građanstvu i povećanju zapošljivosti” koju će voditi Jelena Fuštić, koja će se održati 11. aprila. Hard Skills radionicu, na temu “Osnove video montaže” će održati 12. aprila. Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa vještinama Adobe Premier programa kao i sa osnovama video produkcije. Broj mjesta je ograničen.

STEMCon

Prijave za STEM konferenciju su otvorene! 

STEMcon predstavlja jedan od tri segmenta projekta “Dani Inženjera”. Ova konferencija će i ove godine okupiti ugledne profesore, inženjere i predstavnike kompanija koji će govoriti o aktuelnim temama iz svijeta STEM-a. 

Svi studenti, ali i srednjoškolci će imati priliku da prisustvuju predavanjima koja nisu klasična poput onih koje možete čuti na fakultetima, već ona obrađuju veoma zanimljive i aktuelne teme. 

Predavači koje ćete imati priliku da čujete su :

 • Vanja Mitrović – “Cyber sigurnost – izazovi i prakse” 
 • Aleksandar Vujović – “Savremeni pravci razvoja industrijskog inženjerstva”
 • Damir Bučan – “Preduzetništvo u oblasti građevinarstva”
 • Jovana Mihajlović – “Od IT studija do zaposljenja” 

Pripremili smo i dvije zanimljive Panel diskusije:

 • Tema: “Game development” – Milutin Pavićević, Andrija Dragojević, Aleksandar Dlabač 
 • Tema: “Studentski put do uspjeha” – Danilo Perričević, Vuk Jovović, Luka Velašević, Jovana Jovanović 

STEMcon će se održati 13. aprila, u Konferencijskoj sali SKCUCG, sa početkom u 10.00h. Prijave putem linka.

Close Menu