Dani inženjera 2021

EBEC

Nakon preskoka prethodne godine, BEST Podgorica opet organizuje inženjersko takmičenje EBEC (European BEST Engineering Competition).

Prepoznatljivo studentsko inženjersko takmičenje EBEC ima isti koncept na svih 94 evropskih univerziteta na kojima se održava. Organizujemo lokalnu rundu, koju će pratiti i regionalna, a koja će se održati u Ljubljani i okupiti pobjednike iz Skoplja, Beograda, Mostara, Nisa, Novog Sada, Sofije, Maribora, Ljubljane, Erlangena, Frankfurta i Podgorice. Nakon regionalne runde slijedi finalna runda ovog takmičenja EBEC Final koja će se održati u Varšavi.

EBEC Podgorica je zakazan za vikend 24. i 25. aprila, a održavaće se u holu zgrade Univerziteta Crne Gore. Studentske ekipe će se takmičiti u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Ocjenjivaće ih stručni žiri, sačinjen od predstavnika kompanija, uglednih inženjera i univerzitetskih profesora.

Timski dizajn podrazumijeva pronalaženje tehničkog i projektnog rješenja za neki problem uz unaprijed određene ograničene resurse. Na ovaj način, studenti će pokazati svoju kreativnost, tehničko znanje, timski i takmičarski duh, kao i druge osobine koje mladi studenti treba da posjeduju.

Studija slučaja podrazumijeva pronalazak idejnog rješenja za zadati problem. Ocjenjivaće se kreativnost, prezentacione vještine, kao i uspješnost realizovanog rješenja uz različite kriterujume.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i specijalističkih studija Univerziteta Crne Gore. Prijave se vrše u okviru timova od po 4 člana za jednu ili obije kategorije. Timski dizajn je planiran za subotu, 24. aprila, a studija slučaja za nedjelju, 25. aprila. Takmičenje će biti organizovanu u skladu sa mjerama koje tada budu na snazi povodom suzbijanja virusa COVID-19

STEMcon konferencija

BEST Podgorica organizuje STEMCon konferencije posvećena nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici i održaće se u okviru projekta “Dani Inženjera”, koji još obuhvata EBEC – inženjersko takmičenje i BESTutorial – hard i soft skills radionice

Učesnici STEMcon konferencije biće u prilici da prisustvuju predavanjima održanih od strane uglednih naučnika i inženjera, profesora na fakultetima i predstavnika kompanija. Oni će govoriti o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovim oblastima ili inspirativne priče iz njihovih života. Sva predavanja imaju za cilj da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima.

Zbog aktuelnih mjera i s ciljem da na što efikasniji i interaktivniji način organizujemo kompletan događaj, ove godine, suprotno tradiciji, STEMcon će se organizovati u vidu podkast-intervjua. Objavljivanje video materijala sa podkasta će početi u utorak 27. aprila na društvenim mrežama  BEST Podgorica. Predavači na ovogodišnjojim konferencijama su (teme):

– Danijela Žižič (Nevidljivi Dio IT-a)
– Nikola Bulatović (STEM Edukacija i Inicijativa Razvoja)
– Aleksandar Plamenac (Budućnost uz AI Tehnologiju)
– Đuro Stojanović (Skriveni Potencijal Studentskog Startup-a)
– Vladimir Božović (Položaj i Perspektiva Studenata u Crnoj Gori)
– Marko Lekić (Startup-ovi i Magija Treće Smjene)

BESTutorial

Kao i prethodnih godina, i ove godine će se u sklopu Dana inženjera organizovati BESTutorial. U slopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti. Učesnici će moći da unaprjede svoja znanja i vještine u okviru jedne od dvije radionice – hard i soft skills.

Hard Skills radionicu, na temu “Fotografska Postprodukcija” će voditi Maša Mušikić & Sandra Đurović. Polaznici radionice upoznaće se sa osnovnim elementima fotografije i aktuelnim alatima postprodukcije. Fotografije će se analizirati i obrađivati kroz estetski i tehnički aspekt. Učesnici će steći vještine prepoznavanja osnovnih vrijednosti fotografije (svjetlost, dubinska oštrina, kadriranje itd.) kao i vještine tehničke obrade fotografije. Za radionicu je potreban instaliran Photoshop program.

Soft Skills radionicu, naziva “Uspješni modeli komunikacije” će voditi Aleksandra Radoman Kovačević i Sava Kovačević. Radionica obuhvata nekoliko tema i oblasti, među kojima su asertivna komunikacija, povratna informacija, aktivno slušanje, omlladinski aktivizam, empatija i sl.

BESTutorial će se ove godine održati 22. i 23. aprila. Broj mjesta je ograničen.

Uskoro očekujte više informacija o temama radionica kao i o načinu prijave.

Close Menu