11 RAZLOGA ZAŠTO POSTATI VOLONTER!

1. DOBRO JE ZA VAŠE ZDRAVLJE

Studije su otkrile da kada prestanete razmišljati o sopstvenim  problemima i usesredite se na nekog drugog, nivoi stresa počinju se smanjivati, vaš imuni sistem jača i vaš cjelokupni osjećaj zadovoljstva životom raste. To je zato što pružanje pomoći prekida uzroke koji proizvode napetost i zamjenjuje ih osjećajem svrhe, pozitivnim emocijama i visokim razinama pouzdanosti.

2. POMAŽE U KARIJERI

Vrlo je važno i sticanje radnog iskustva, koje će vam dobro doći u budućnosti, kada budete tražili posao. Ako se namjeravate baviti istim ili sličnim područjem na kojem si volontirao/la, imaćeš korisnu, stečenu podlogu. Poslodavci, skoro uvijek, daju prednost volonterski aktivnim licima.

3. NAUČITE NOVE VJEŠTINE

Koji su to razlozi zbog kojih poslodavci toliko vole volontere?
Poslodavci vole kandidata s nizom soft skills vještina i srećom, volontiranje vam razvija mnogo njih. Svakodnevno se suočavate sa problemima, morate se nositi s različitim ličnostima i to sve dok se prilagodjavate životu izvan vaše zone komfora. Sve to povećava i pomaže razvijanju smisla za timski rad, vođstvo i rješavanje problema.
Sve u svemu, još jedan odličan razlog za volontiranje!

4. NAPRAVITE RAZLIKU

Volontiranje, u svojoj zemlji ili u inostranstvu, pruža vam priliku  da svakodnevno glasate o vrsti zajednice i svijeta u kojem želite živjeti. Omogućuje vam da se razdvojite od nečeg većeg od sebe i iskoristite svoju građansku odgovornost za veće dobro.
Bez ljudi koji su spremni žrtvovati svoje vrijeme i vještine na svrhovite ciljeve, naš svijet bi bio mnogo mračnije mjesto.

5. VRATITE SVRSI U KOJU VJERUJETE

Niste sigurni odakle početi u vašem volonterskom putovanju?
Tvoj razlog za volontiranje treba početi tamo gdje leže tvoje strasti. Neka vaša ljubav prema životinjama, obrazovanju ili zdravstvenoj zaštiti stvara pozitivne promjene u svijetu.
Dopustite da vaši postupci polaze od mjesta strasne namjere. Na taj način, sav težak rad će biti vrijedan napora, bićete više predani cilju i kao rezultat, vaš će uticaj biti mnogo veći.

6. STVARATE KONEKCIJE

Volontiranje vam omogućava da upoznate ljude iz svih sfera života. To vam daje priliku da formirate odnose koji mogu imati trajni uticaj na vaš život. Možda ćete naći najboljeg  prijatelja, budućeg poslovnog partnera ili ćete, možda, imati razgovor koji će promijeniti vaš život.

7. NAUČITE NOVI JEZIK

Jeste li znali da učenje novog jezika pojačava rad mozga? Ili da razvija vašu sposobnost multitasking-a? Šta biste pomislili kad bismo vam rekli da ono spriječava početak demencije i Alzheimerove bolesti?
Drugi razlog za volontiranje je naučiti novi jezik. Posvećivanjem vremena za učenje jezika neke zemlje, otvarate sebe nekoj stranoj kulturi i pomaže vam da bolje upoznate sebe.

8. DOBIJETE NOVU PERSPEKTIVU

Volontiranje mijenja način na koji vi vidite svijet. Svakodnevno dolazite u kontakt sa ljudima iz različitih zemalja, pozadina i kvaliteta života. To vam pokazuje koliko manje možete imati i još uvijek naći razloge da budete srećni.
Ovaj pomak u perspektivi otvara vaš um prema onome što je uistinu važno, stavlja u zaborav stare stereotipe i pokazuje vam kako su zapravno neznatni i zanemarljivi naši svakodnevni problemi.

9. PUTUJETE VIŠE

Putovanja su još jedan veliki razlog za volontiranje. Omogućuje vam da vidite zemlje u drugom svijetlu i istražite ih u najvećoj mogućoj mjeri. Otići ćete i vratićete se kući s mnoštvom novih iskustava i uspomena.

10. INSPIRIŠETE SE

Možda niste sigurni šta želite učiniti s vašim životom ili šta ćete nakon diplomiranja?
Volontiranje možete koristiti kao razlog za izlazak iz stare rutine.
Možda ćete dobiti ideje o tome kako poboljšati sopstvenu zajednicu ili možda otkrijete novi životni poziv.

11. ZABAVNO JE!

Naravno, volontiranje nije nešto što treba olako shvatiti i treba biti tretirano s najvećim poštovanjem, ali ono je takođe i zabavno! Kroz volontiranje upoznajete nove ljude, prihvatate razne kulture i tradicije i upuštate se u nove avanture.
Kombinacija toga sa svim altruističkim razlozima za volontiranje, čine nezaboravan doživljaj koji će ostati s vama do kraja života.

BUDITE PROMJENA KOJU ŽELITE DA VIDITE U SVIJETU…

-Mahatma Gandhi

Newsletter Cover (Front) v1-1
WhatsApp Image 2021-09-23 at 18.29.19 (11)
0-02-05-99bd58d1c464dec6419182f3d7997e6694a386143b3c237f50f3d9e09fdb0ccc_dbcb4b8b
Close Menu