DigitalTown generalni pokrovitelj ljetnjeg kursa

Šta je DigitalTown?

DigitalTown, je prva javna kompanija u SAD-u koja se zasniva na blokchain-u, i to je prva kompanija na berzi koja je dobila ulog u kriptovalute. Osnovana je 1982. godine, ali je njen koncept bio potpuno drugačiji od trenutnog DigitalTown-a, u 2015. godini aktuelni direktor Rob Monster, doveden je u kompaniju i revolucionirao je. Polazeći od imena on je stvorio potpuno drugačiju i noviju viziju od one za koju se DigitalTown zalagao, fokusirajući se na gradove kojima su građani u centru pažnje i pametne alate kako bi osnažili građane da povrate vlast u svoje lokalne ekonomije.

Čime se bavi?

DigitalTown kreira desktop i mobilne platforme koje uključuju mještane i turiste kroz gradski fokusirane pretraživače, smještaj, usluge, alate zajednice i pametni novčanik. Gledajte na to kao Google, TripAdvisor, Amazon, OpenTable, PayPal, CoinBase, Airbnb, Booking – svi na istoj veb stranici / aplikaciji. Uskoro će biti integrisano rješenje za pronalazak prevoza, poput Ubera.

Cilj DigitalTown-a je postati pametan agent koji korisnicima omogućava lakši izbor proizvoda i usluga, dok istovremeno vraća lokalnoj zajednici. Zašto da vraća? Zato što je misija DigitalTown-a da se suprotstavi ekonomiji ekstrakcije, internetskim gigantima koji pružaju platformu i izvlače ogromne provizije koje ostavljaju ljudima samo mrvice hljeba.


Obratite pažnju na booking.com, koji je veoma popularan na Balkanu, oni samo nude platformu za rezervaciju hotela i apartmana, uzimaju 15 do 18% provizije za svaku rezervaciju, a taj novac ide u Amsterdam u njihov džep. Zanimljivo je to što kada su počeli, provizija je bila vrlo mala, kao i većina ostalih platformi, u rasponu od 1 do 3%, stoga možemo očekivati da će ih još više povećati u budućnosti. U nekim slučajevima, naplaćuje se čak i do 55%.

CityShares kao valuta!

DigitalTown je napravio tokenizaciju gradova, u kojima se kreira određeni broj CityShares-a kada se pokrene novi grad. Svaki građanin grada koji preuzime aplikaciju prima 10 CityShare-ova besplatno i nakon toga imate mogućnost da kupite više CityShare-ova. Trenutno DigitalTown naplaćuje 12% provizije za smještaj i 8% za bilo koju drugu uslugu, koja se u potpunosti raspodjeljuje među vlasnicima CityShares-a. Na ovaj način svaki put kada nastane rezervacija u gradu, svi građani koji koriste DigitalTown dobijaju procenat provizije. Postoje i drugi načini da dobijete besplatne CityShares, kao moderator zajednice ili kreator sadržaja.Takođe, CityShares se može kupiti ili prodati u bilo koje vreme kao svaka normalna akcija, direktno na platformi. DigitalTown pokret je istinska dijeljena ekonomija, zato se svakoj osobi koja preuzime aplikaciju 10 CityShare-ova daje besplatno, tako da novac nije vladar koncepta.


Smart Wallet, ovo je još jedna veoma inovativna tehnologija koju su razvili, kada se prijavite u aplikaciju možete kreirati koliko želite novčanika, da ih naplaćujete kreditnom karticom ili kriptovalutom,a nakon toga da vršite peer to peer transakcije, peer to merchant ili peer to community.

Zašto DigitalTown?

Zato što omogućava svakom trgovcu da odmah primi isplate u svim glavnim kriptovalutama zahvaljujući pametnom novčaniku, od Chedi zaliva u Luštici do male prodavnice u Podgorici, registracijom kao trgovac na DigitalTown dobijate isplate i nakon što ste izabrali da li ih želite primiti kao bank wire, na kreditnoj kartici ili ih uskladištiti u DT-u, birate koja je vaša omiljena valuta.

Tako da, možete platiti Ethereum-om iz aplikacije, a da trgovac primi bank wire u evrima ili plaća u juan-ima i primi je u dolarima. Ovo je zaista revolucionarno pošto će se konačno omogućiti kupovina robe u kriptovalutama bez plaćanja ogromnih naknada, kao čuvene pice kupljene u bitcoinima.


DigitalTown ne naplaćuje stopu konverzije i to radi odmah, što ga čini još impresivnijim. Takođe, njihov koncept je minimiziranje profita, tokom vremena oni žele smanjiti profitnu marginu samo da bi se osiguralo da se ekonomija stvarno dijeli i da dokaže da je njihov interes – revolucionarni koncept, više od profita. Za razliku od sadašnjeg S&P500 koji maksimizira profit.


Na kraju, sama činjenica da se nalazi na tržištu akcija i imajući u vidu da je sva tehnologija zasnovana na blockchain-u, jedna je od najtransparentnijih kompanija, pošto je tehnologija javno dostupna, dostupna API-jevima i opensource-u, dok se njihov bilans stanja, finansije i dogovori dijele kao što zahtijeva SEC (Securities and Exchange Commission).

Newsletter Cover (Front) v1-1
WhatsApp Image 2021-09-23 at 18.29.19 (11)
0-02-05-99bd58d1c464dec6419182f3d7997e6694a386143b3c237f50f3d9e09fdb0ccc_dbcb4b8b
Close Menu