SUMMER COURSE ,,The blockchain digital revolution”

Stigli smo do kraja naših postova, ali ostavili smo najbolje za kraj. Sada vam predstavljamo ono što se zahuktavalo u BEST Podgorica. To je naš ovogodišnji, ljetnji kurs! Vjerovatno ste već do sada shvatili da će obrađivati temu Blockchain tehnologije, uostalom, to je i bio cilj prethodnih postova – da vas uvedemo u ovu temu i da vam omogućimo da zavirite u mali dio onoga šta će naš kurs obrađivati!

Godišnje, kroz sve 4 sezone, svaka od 96 lokalnih BEST grupa organizuje stručne, dvonedeljne kurseve koji imaju za cilj obrazovanje, upoznavanje i povezivanje drugih kultura, njegovanje diverziteta kao i samousavršavanje pojedinca. Na ovakvim događajima u sklopu akademskog dijela studenti imaju priliku da uče od eksperata,univerzitetskih profesora i ljudi uspješnih u datoj oblasti. U ulozi učesnika kursa se mogu naći 22 studenta iz svih gradova u kojima postoji BEST grupa, a tema kursa zavisi od aktuelnosti u svijetu.

Prethodnih godina obrađivane su teme kao što su: startup, građevinarstvo, android aplikacije, osvjetljenje, a ove godine BEST Podgorica u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore organizuje ljetnji akademski kurs na temu “The blockchain digital revolution”!

Možda je nekima od vas, tek sad, za oko zapao naš post. Tako da mislimo da je fer i da nam nećete zamjeriti ako opet objasnimo- Šta je to blockchain?

Blockchain je vrsta tehnologije na kojoj se zasnivaju kriptovalute. To je, u suštini,  baza podataka koja nema jednu jedinstvenu lokaciju, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezane, a koje sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do regulacije medicinskih zapisa. Kako je svaki blok logički povezan sa drugim, Blockchain je imun i na prevaru. Prilikom njihove razmjene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Dakle, za razliku od klasične online baze podataka, Blockchain tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.

Naša lokalna BEST grupa će u Podgorici i Kotoru ugostiti 22 strana učesnika, takođe, u ulozi učesnika će se moći naći i naši studenti. Kurs će trajati nedjelju dana, u periodu od 7. do 14. jula. Naši učesnici, osim što će slušati predavanja uglednih predavača, biće u prilici da učestvuju u mnogobrojnim aktivnostima među kojima su: obilasci nacionalnih parkova Skadarsko jezero i Lovćen, posjeta Njegoševom mauzoleju, obilazak Bokokotorskog zaliva kao i krstarenje istim. Jedan od najkarakterističnijih događaja koje kurs obuhvata jeste internacionalno veče gdje naši učesnici predstavljaju svoju zemlju, njenu kulturu, nacionalnu kuhinju kao i piće.

Mi smo veoma uzbuđeni, a vi? Možda i vi budete jedan od naših učesnika! Prijave za učešće biće ubrzo puštene. S toga, držite oči širom otvorene! Proširite i vi svoje vidike i steknite iskustva koja ćete zauvijek pamtiti! Očekujemo vas!

Close Menu