KRIPTOVALUTE U CRNOJ GORI

Da li su i kod nas zaživjele?

Okej, okej, vjerovatno se već shvatili poentu do sada da su naša meta blockchain tehnlogoija i kriptovalute. U prethodnim post-ovima smo govorili o njihovom nastanku, razvoju i o tome da li ima mjesta u budućnosti za njih. Međutim, sada se osvrćemo na našu Crnu Goru. Ovako mali, često smo se navikli da neke svjetske novine nas kasnije zahvate.

Da li je to slučaj i sa kriptovalutama?

U odnosu na ostatak svijeta, da, ali na Balkanu smo jedna od prvih zemlja koja je svojim stanovnicima omogućila plaćanje kriptovalutama.

Kompanija “Strateks” Nila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i proizvoda kriptovalutom bitkoin. Tako je ,,Strateks” postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

U budvanskom ,,Dukley hotel-u” je takođe moguće platiti virtuelnim novcem, kao i u restoranu i marini , ali i kupiti nekretninu u luksuznim kompleksima kompanije “Dukley gardens” na Zavali u Budvi i “Dukley residences” nadomak Starog grada takođe u Budvi.

Nedavno je o toj virtuelnoj valuti odbranjen prvi naučni rad u Crnoj Gori, a autorka Ana Nives Radović, finansijska analitičarka iz Kotora govori o razlozima nastanka kriptovaluta i o njihovim počecima u Crnoj Gori.

“Upravo to što je decentralizovan i što iza bitkoina ne stoji nikakva institucija, zaintrigiralo je javnost koja je od 2008. do danas bila svjedok brojnih nezakonitih i nepravičnih radnji koje su banke preduzimale prema tzv. običnom čovjeku, a on je u postkriznom vremenu izuzetno stradao od kamatnih stopa, gubljenja štednje i sl. Zato imamo pad povjerenja u takve institucije i sve manji broj građana širom svijeta vjeruje bankama. Kada sam 2013. objavila prve analize na temu bitkoina i počela da držim predavanja na ovu temu, bitkoin zajednica bila je prilično mala i gotovo smo se svi na neki način međusobno poznavali. U međuvremenu je došlo do širenja, gdje se povećavao ne samo broj onih koji su kupovali bitkoin, već i onih koji su ga rudarili. Ukupan broj je teško procijeniti iz razloga što nije u pitanju oblast o kojoj se bilo gdje vodi ta vrsta statistike, već sve što možete znati je koliko je uređaja za ‘rudarenje’ uvezeno u Crnu Goru. Ono što je nesumnjivo je da se, za razliku od prije pet-šest godina, taj broj više ne izražava u desetinama, već u hiljadama“, ocjenjuje Ana Nives Radović.

Takođe, M:tel digitalna fabrika je, nedavno, na xCEEd 2018 konferenciji u Beogradu predstavila svoju kriptovalutu i mogučnost plaćanja kriptovalutama na POS terminalima.

Crna Gora ima informacioni centar za kriptovalute!

Mnoštvo je stranih sajtova i portala na kojima možete pratiti najvažnije vijesti o sektoru kriptovaluta, a od skoro postoji i domaće mjesto sa svim tim informacijama – portal Becrypt.me.

„Krenuli smo vođeni činjenicom da sve zemlje u okruženju imaju slične portale i da nema potrebe da i Crna Gora kaska. Nadamo se da ćemo uskoro okupiti domaću ‘kripto-zajednicu’, i to ne samo ljude koji se interesuju za trgovanje valutama, nego i one koji se interesuju za tehnologiju, kriptografiju i slično“, rekli su kreatori ovog projekta.

Na portalu možete naći mnošto zanimljivih i aktuelnih informacija iz svijeta kriptovaluta, njihove cijene a možete i bezbjedno da razmijenite eure u neku od njih.

Autori portala napominju da, ukoliko želite da trgujete kriptovalutama dobro se informišite prije ulaganja, napravite sopstvene analize i donesite odluke.

Malim koracima u veliku budućnost. Ubrzanu novim trendovima i otkrićima. Jeste li spremni da sa nama zakoračite u nova i izazovna dešavanja i budete dio promjena koje će ostati zapamćene u istoriji načina plaćanja. Od trampe robom do digitalnih valuta.
Samo sa nagadjanima možemo iščekivati sljedeće događaje jer od danas do sjutra sve se mijenja.

Naša lokalna BEST grupa tradicionalno organizuje ljetnji kurs koji, ovaj put, obrađuje upravo temu o blockchain tehnologiji i kriptovalutama! S toga budite i dalje u toku sa našim objavama kako bi saznali više o ovom događaju!

Newsletter Cover (Front) v1-1
WhatsApp Image 2021-09-23 at 18.29.19 (11)
0-02-05-99bd58d1c464dec6419182f3d7997e6694a386143b3c237f50f3d9e09fdb0ccc_dbcb4b8b
Close Menu