KRIPTOVALUTE Jednorog 21-og vijeka ili novac budućnosti ?

Novac je jedan od najvrijednijih i najtraženijih dobara na svijetu. Većina ljudi
dolazi u kontakt sa novcem u gotovo svim aspektima svog života, bez obzira da li osoba namjerava ići u frizerski salon, kupiti namirnice ili ulagati u dom, novac je neophodan u modernoj ekonomiji kao vid transakcije za robu i usluge. Novac je imao mnogo oblika u ljudskoj istoriji, od kojih je najstariji trampa pa sve do danas kada počinje zauzimati oblik kriptovaluta.

Šta su kriptovalute i koje su njihove karakteristike?

Jedna od najkontroverznijih novina novca su Kriptovalute, oblik internetske valute koja se često naziva digitalnim novcem ili sajber valutom. Najvažnije karakteristike kriptovaluta su:

Kriptografija: Kriptovalute koriste sistem kriptografije (enkripcije) za kontrolu stvaranja novčića i verifikaciju transakcija.

Sigurnost: Kriptovalutni fondovi su zaključani u kriptografskom sistemu javnog ključa. Samo vlasnik privatnog ključa može da pošalje kriptovalutu. Snažna kriptografija i magija velikih brojeva doprinose tome da je nemoguće prekinuti ovu šemu.


Decentralizovanost: Većina valuta u opticaju kontroliše centralizovana vlada, tako da njihovo stvaranje može regulisati treća strana. Kriptovalute ne izdaje centralna banka, niti su zaštićene propisima ili zakonom, čineći ih imunim na miješanje vlade. Kreiranje kriptovaluta i njihove transakcije su otvoreni izvor, kontrolisani kodom i oslanjaju se na mreže “peer-to-peer”. Kriptovalute su bez poreza i nemaju naknade za transakcije koje su takođe anonimne i sigurne. Ne postoji jedinstveni entitet koji može uticati na valutu.

Digitalnost: Tradicionalni oblici valuta su definisani fizičkim objektom (Na primjer euri postoje kao papirni novac), ali kriptovalute su digitalne. Digitalni novčići se čuvaju u digitalnim novčanicama i digitalno prenose u digitalne novčanike drugih ljudi. Fizički objekti kod kriptovaluta ne postoje.

Open Source: Kriptovalute su obično otvoreni izvor. To znači da programeri mogu kreirati API-e (Aplikativne programske interfejse) bez plaćanja naknade i da svako može koristiti ili pristupiti mreži.

Pseudonimnost: Vlasnici kriptovaluta zadržavaju svoje digitalne novčiće u šifrovanom digitalnom novčaniku. Identifikacija nosioca kovanice se čuva u šifrovanoj adresi nad kojom samo oni imaju kontrolu – ona ​​nije vezana za identitet osobe

Efikasnost i globalnost: Transakcija se odmah razmnožava u mreži i potvrđuje se za nekoliko minuta. Pošto se one dešavaju u globalnoj mreži računara, potpuno su nezavisne od vaše fizičke lokacije.

Nepotrebnost dozvole: Ne morate nikoga pitati da koristite kriptovalute. To je softver koji svi mogu besplatno preuzeti. Nakon što ste ga instalirali, možete primati i slati Bitkoine ili druge kriptovalute neometano.

Da li kriptovalute imaju budućnost?

Tržište kriptovaluta je brzo i ,,divlje”. Skoro svaki dan pojavljuju se nove kriptovalute, stare umiru, rani usvojioci postaju bogati i investitori gube novac. Svaka kriptovaluta dolazi sa obećanjem, uglavnom kao velika priča koja će okrenuti svijet. Nekoliko preživi prvih mjeseci, a većina ih žive kao zombi valute, sve dok poslednji vlasnik valute ne izgubi nadu da će ikada vidjeti povraćaj svoje investicije. Uprkos tome što je tržište ,,prljavo”, ne mijenja se činjenica da su kriptovalute ovdje da ostanu i da promijene svijet. Ovo se već dešava. Ljudi širom svijeta kupuju Bitcoin da bi se zaštitili od devalvacije svoje nacionalne valute.

Revolucija se već dešava. Institucionalni investitori počinju da kupuju kriptovalute. Banke i vlade shvataju da ovaj pronalazak ima potencijal da eliminiše njihovu kontrolu. Kriptovalute mijenjaju svet. Korak po korak. Možete stajati sa strane i posmatrati – ili možete postati dio istorije u izradi !

Naša lokalna BEST grupa tradicionalno organizuje ljetnji kurs koji, ovaj put, obrađuje upravo temu o blockchain tehnologiji koja takođe obuhvata i pomenute kriptovalute! S toga budite i dalje u toku sa našim objavama kako bi saznali više o ovom događaju!

Newsletter Cover (Front) v1-1
WhatsApp Image 2021-09-23 at 18.29.19 (11)
0-02-05-99bd58d1c464dec6419182f3d7997e6694a386143b3c237f50f3d9e09fdb0ccc_dbcb4b8b
Close Menu